Janssons frestelse
Fullgod vegansk variant av fisk-Jansson! Testa och du kommer att förundras.
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 10 ganska stora potatisar
- 4 skivor soltorkade tomater
- 15 g torkade trattkantareller (eller 150 g färska)
- 2 gula lökar
- 1,5 tsk salt
- 1,5 krm svartpeppar
- 2 x 2,5 dl havregrädde (”matlagningsbas”)
- 1 dl havredryck
- ½ dl pankoströbröd
- några klickar mjölkfritt margarin
Beredning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär potatisen i drygt halvcentimetertjocka stavar.
Klipp tomatskivorna i tunna strimlor.
Skala och skiva lökarna tunt.
Klipp större trattkantareller i mindre bitar.
Strö en tredjedel av potatisen över botten i en vid, låg form.
Salta och peppra.
Fördela hälften av tomatstrimlorna och svampen över potatisen.
Lägg på hälften av lökringarna.
Lägg på ett nytt lager potatis och spara hälften.
Salta och peppra.
Fördela resten av tomaterna, svampen och löken över potatisen.
Avsluta med återstoden av potatisen.
Salta och peppra.
Häll över havregrädden och havredrycken.
Fördela ströbrödet över anrättningen.
Avsluta med att klicka ut margarinet.
Ställ in frestelsen i ugnen och låt den gräddas i cirka 1 timme.
