Kalops
Som vanlig, gammaldags kalops, fast bättre. Den är djurfri!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 2 pkt tofu à 180 gram, gärna örtmarinerad eller liknande
- 1 medelstor morot
- 1 liten purjolök
- 3-4 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm kryddpeppar
- 1 krm svartpeppar
- 1 lagerblad
- ½ tsk lönnsirap
- ½ tsk citronsaft
- ½ tsk tomatpuré
- 3 msk rapsolja
- 5 dl vatten
Beredning:
Skär tofun i små kuber.
Blanda mjölet med salt, kryddpeppar och svartpeppar.
Vänd tofubitarna i mjölblandningen.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Bryn tofun i oljan.
Lägg över tofun i en kastrull.
Skölj och strimla purjolöken.
Bryn purjon under omrörning.
Häll över det brynta i kastrullen.
Skala moroten och slanta den på ett rivjärn.
Lägg morotsskivorna i kastrullen.
Tillsätt vattnet.
Låt anrättningen koka upp och koka i 5 minuter.
Smaka av med lönnsirap, citron, tomatpuré och lagerblad.
Låt koka i ytterligare 10 minuter, så att morötterna blir mjuka och anrättningen ”såsar” sig.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.