Kalops

Som vanlig, gammaldags kalops, fast bättre. Den är djurfri!

Receptet avser 4 portioner


Ingredienser:

  • 2 pkt tofu à 180 gram, gärna örtmarinerad eller liknande
  • 1 medelstor morot
  • 1 liten purjolök
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk lönnsirap
  • ½ tsk citronsaft
  • ½ tsk tomatpuré
  • 3 msk rapsolja
  • 5 dl vatten

Beredning:

Skär tofun i små kuber.

Blanda mjölet med salt, kryddpeppar och svartpeppar.

Vänd tofubitarna i mjölblandningen.

Hetta upp oljan i en stekpanna.

Bryn tofun i oljan.

Lägg över tofun i en kastrull.

Skölj och strimla purjolöken.

Bryn purjon under omrörning.

Häll över det brynta i kastrullen.

Skala moroten och slanta den på ett rivjärn.

Lägg morotsskivorna i kastrullen.

Tillsätt vattnet.

Låt anrättningen koka upp och koka i 5 minuter.

Smaka av med lönnsirap, citron, tomatpuré och lagerblad.

Låt koka i ytterligare 10 minuter, så att morötterna blir mjuka och anrättningen ”såsar” sig.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Kommentarer