Kinamat
Enkelt veganskt kinakäk med lite burkgrönsaker, färska dito och krydderier! Och tofun, givetvis!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 250-400 g tofu
- ½ medelstor zucchini
- 1 röd paprika
- 100 g vitkål
- 100 g fryst broccoli
- 1 liten burk minimajs
- 1 liten burk vattenkastanjer
- 1 liten burk bambuskott
- 1 burk skivade champinjoner
- 3 msk rapsolja
- 2 tsk sesamolja (kan uteslutas)
- 3 dl vatten
- 1 dl hoisinsås
- ½ tsk salt
- 1 krm kanel
- 1 krm ingefära
- 1 krm kryddnejlikor
- 1-2 tsk lönnsirap
- 2 tsk maizena eller potatismjöl
- 3 dl ris eller 2 fp snabbnudlar
Beredning:
Sätt på riskoket/nudelkoket enligt anvisningar på paketet.
Skölj zucchinin och paprikan och tärna i lagom bitar.
Strimla vitkålen och dela broccolibuketterna.
Fräs grönsakerna i lite rapsolja, blandat med sesamolja.
Strö lite salt över grönsaksblandningen.
Lägg över grönsakerna i en stor kastrull.
Skölj burkgrönsakerna och häll dem i kastrullen.
Tillsätt vattnet.
Låt blandningen puttra på medelvärme 5-7 minuter.
Rör om.
Tillsätt hoisinsåsen och rör om.
Tillsätt salt och kryddor och rör om.
Blanda ut redningsmjölet i lite vatten och rör ned det i kastrullen.
Låt blandningen koka upp.
Smaka av med ev. mer hoisinsås och/eller salt.
