Vitkålssoppa med vegofärs
Säsonginspirerad! Nu är vitkålen som bäst. Och soppa värmer närsomhelst!
Receptet avser 4 portioner
Ingredienser:
- 200 g ärt/lupinfärs eller annan vegansk färs
- 1 burk majs
- 200 g färsk vitkål
- 200 g blomkål
- 2 medelstora potatisar
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 liter vatten
- 1 tsk salt
- lite svartpeppar och chili efter smak
- några droppar lönnsirap och citron
- 1 msk fryst persilja (eller hackad färsk)
- 2-3 msk rapsolja
Beredning:
Mät upp en liter vatten i en kastrull.
Tillsätt ½ tsk salt och låt koka upp.
Skala potatisarna och skär dem i mindre kuber.
Ansa och skölj blomkålen och fördela den i mindre bitar.
Lägg ned hacket i kastrullen och låt koka tills bitarna blir nästan mjuka.
Fördela vitkålen i mindre bitar.
Bryn vitkålen i olja i en stekpanna.
Lägg över vitkålen i kastrullen, när potatis- och blomkålshacket är nästan kokt.
Drag kastrullen åt sidan.
Fräs färsen i olja i stekpannan.
Häll över fräset i kastrullen.
Skölj majsen och tillsätt den i kastrullen.
Salta och krydda med svartpeppar och chili efter behag.
Låt soppan koka upp och koka några minuter.
Smaka av med citron och lönnsirap.
Strö över persilja.
Tillbehör:
Rostade baguetteskivor och bordsmargarin